In faza grupelor turneului de la Hong Kong marile favorite s-au impus logic.

Lupta pentru locul secund in grupe a fost insa una interesanta si palpitanta, dusa pana in ultimele momente.

In grupa A s-au intalnit Fiji, Tara Galilor, Kenia si Sri Lanka. Dupa cum era de asteptat, Fijienii si-au adjudecat prima pozitie iar asiaticii au terminat pe ultimul loc. In meciul care a decis ocupanta pozitiei a doua, Tara Galilor si Kenia au trecut pe rand la conducere. Pana la urma s-au impus europenii cu 10-7.

In grupa B Australia si Africa de Sud si-au asigurat prezenta in  “sferturi” dupa primele doua meciuri, impotriva Frantei si Spaniei. In meciul invinselor diferenta a fost facuta de piciorul lui Albaladejo, cele doua transformari reusite inclinand balanta in favoarea francezilor. “Finala grupei” a fost castigata surprinzator de australieni, 2-1 la incercari.

Grupa C avea o favorita, Anglia, si trei pretendente la locul secund: Argentina, Portugalia si Canada. Anglia si-a respectat blazonul si a incheiat grupa fara infrangere. Canada si-a asigurat prezenta in sferturi dupa victoria grea impotriva Argentinei si scorul fluviu contra Portugaliei.

Cea mai complicata grupa a fost grupa D, in care Noua Zeelanda s-a impus clar. Pentru locul secund lupta a fost stransa. Statele Unite, Samoa si Scotia au terminat la egalitate, cu cate cinci puncte fiecare. Inaintea ultimei etape Samoa avea doua puncte si un meci direct cu Scotia, Scotia si statele Unite cate 4 puncte. Victoria samoanilor a adus echilibrul in grupa. Americanii s-au calificat in sferturi datorita esaverajului superior. Echipa americana are chiar meritul de a fi condus la pauza meciului final echipa Noii Zeelande.

Programul sferturilor de finala este:

Fiji- Statele Unite

Anglia- Africa de Sud

Noua Zeelanda- Tara Galilor

Australia-Canada

Favorite sunt bineinteles cele patru echipe din emisfera sudica, desi Anglia s-a descurcat bine in fata Africii de Sus in acest sezon (3-2 la victorii pentru Sud-Africani) iar canadienii pot produce o surpriza in fata Australiei.