6Nations 2013 s-a incheiat. Turneu-surpriza, cu evolutii si rezultate surpriza.

6n

Anglia a fost una din cele doua constante ale competitiei, a incercat sa joace acelasi joc urat, inestetic, plictisitor dar eficient cu care ne-a obisnuit de mai bine de 10 ani. Schimbarea de generatie care a avut loc a facut ca rezultatele sa nu fie cele dorite, desi englezii au pierdut turneul in ultima etapa. Pentru editia urmatoare insa, echipa trandafirului se anunta insa de pe acum una din favorite, tocmai datorita faptului ca si noua generatie de jucatori veniti in nationala au aderat la stilul „clasic englez”.

Franta a fost marea dezamagire a turneului. Va ramane un mister cine e responsabil de seria de evolutii sterse, slabe din acest turneu. Cu siguranta o mare responsabilitate o are PSA, care s-a incapatinat sa foloseasca jucatori iesiti din forma, desi Franta dispune de una din cele mai bogate pepiniere rugbystice pe posturile-cheie. Jucatorii, atat cei care au inceput turneul cat si noii veniti s-au aratat apatici, fara chef de joc si parca antrenati doar sa faca aparare. Toata lumea a asteptat de la o etapa la alta sa vada „french-flair”-ul francezilor, care insa se pare ca a fost consumat in meciurile din noiembrie. Daca ar fi sa gasim ceva pozitiv la Franta 2013 ar fi publicul de pe Stade de France…

Irlanda a parut o echipa cu pofta de joc, cu dorinta, dar lipsita de mijloace. „Motorul” O’Driscoll a obosit, l-am vazut mai mult la „curatat” si la sustinere in urma colegilor decat la percutie. Imaginea lui a ramas pentru mine imaginea echipei Trifoilor: a incercat dar nu a reusit. Nu putem reprosa irlandezilor ca nu au vrut sa joace, prima repriza din meciul de la Cardiff, prima repriza din cel de la Edinburgh… de fapt Irlanda in acest turneu a fost o echipa de „prima repriza”… Castigul irlandezilor din acest turneu s-a numit perechea Jackson-Marshall, iar dezamagirea a fost Best, ale carui aruncari in margine au oferit adevarate cadouri saritorilor adversi.

Italia a aratat in sfarsit, chiar daca doar pe alocuri ca o mare echipa. A jucat curajos, determinat, uneori chiar disciplinat, de la egal la egal cu adversarele sale. Condusa magistral din tribuna de Brunel si din teren de Parisse, Italia s-a ridicat la nivelul Turneului, dominand categoric Scotia ( este drept ca Scotia a fost dominata ca posesie si teren de toata lumea), Irlanda si Franta, reusind un meci bun impotriva unei Anglii blazate. Din nou italienii au platit tribut scump „latinismului”, indisciplinei tactice si mai ales stereotipurilor de indisciplinati regulamentar. Cartonasele galbene incasate de italieni au fost primite foarte usor, unele dintre ele chiar gratuit. Legendarul Lo Cicero a primit cel mai frumos cadou de retragere, cel mai bun turneu din istoria Italiei.

Scotia s-a „anglicizat”. A jucat urat, la rezultat, dar i-a iesit. Sa nu ne lasam impresionati de numarul de incercari marcate, deorece 4 dintre ele au fost niste contre (e drept speculatii geniale) in meciul cu italienii. Alte doua au fost marcate in infrangerea grea cu Anglia si una in Franta. Este totusi remarcabil oportunismul Ciulinilor care au reusit sa marcheze in momentele importante ale meciurilor cu Irlanda si Italia, faptul ca au reusit sa speculeze aproape fiecare ocazie.

Tara Galilor a fost a doua constanta in acest turneu. Cu un joc placut ochiului dar si eficient, galezii s-au impus meritat in acest turneu. Doar prima repriza a Turneului, contra Irlandei, i-a privat de un Mare Slem. Pachetul de inaintare si-a facut datoria, treisferturile au facut cam ce au vrut pe teren, mijlocasii au dat dovada de inteligenta si creativitate. Apararea a functionat ireprosabil, inafara de nefericitul meci cu verzii galezii incasand doar 36 de puncte.

Clasament:

  1. Tara Galilor, 5m 4v 8p puncte: +56
  2. Anglia              5m 4v 8p puncte: +16
  3. Scotia               5m 2v 4p puncte: -9
  4. Italia                  5m 2v 4p puncte: -36
  5. Irlanda             5m 1v 3p   puncte: -9
  6. Franta              5m 1v 3p   puncte: -18

Daca din punct de vedere al rezultatelor Turneul din acest an a fost unul spectaculos, jocul in sine a lasat putin de dorit. Speram ca Leii Britanici sa arate in turneul din vara ca si in Europa se joaca rugby spectaculos, nu doar in Sud…