Anul 2016 a insemnat pentru CSR Sibiu o perioada plina da activitati.
Scoala de jocuri, Vacanta Afara, echipa de minirugby, turnee…

Mini-rugby

Din primavara lui 2016 la Sibiu a aparut o noua grupa de minirugby. Copii intre 6 si 12 ani participa la cele doua antrenamente saptamanale, urmate de o baie la bazinul Olimpia. Cei mai mci dintre ei au facut pasul spre rugby de la Scoala de jocuri, altii au venit la rugby din initiativa proprie sau a parintilor, altii pur si simplu au trecut pe langa terenul de rugby din Valea Aurie si au intrat la joc.
Dupa doar doua-trei luni de antrenament, echipa de minirugby a CSR-CSM Sibiu a intrat in „focurile” competitiilor. La sfarsitul turului Campionatului Regional de Minirugby Transilvania, echipa noastra se afla pe locul IV in clasament, o pozitie onorabila.
Turneele de la Timisoara -un amical si o etapa in Campionat, Baia Mare, Sibiu sau Cluj au fost ocazii pentru cei mici de a juca rugby alaturi de colegii lor din toata Transilvania, dar si de a lega noi prietenii, de a experimenta primele deplasari „cu cazare” si a vizita noi locuri.
Dar rugbyul nu este pentru oricine. Inainte de fiecare turneu antrenorul se uita in carnetele de note, un criteriu pentru ocuparea unui loc in microbuz fiind rezultatele scolare.
Horia Stoica, antrenor „E foarte important sa stim ce vrem de la copiii acestia. E mai important pentru mine ca antrenor sa pun baze solide in formarea lor sportiva si in cea umana decat sa castigam vreo cupa sau medalie. Nu trebuie sa fim intelesi gresit, rezultatele in clasament vin ca urmare a evolutiei copiilor, si din acest punct de vedere am evoluat binisor. Un antrenor de copii de 6-8 ani trebuie insa sa se intrebe: „Oare am oferit totul jucatorilor mei astfel incat peste 10-12 ani acest copil sa ajunga rugbyst la cel mai inalt nivel? Sunt solide bazele pe care el isi va incepe cariera? Oare acest copil va deveni OM?” In formarea unui jucator trebuie luate in calcul nu doar dezvoltarea fizica, tactica si tehnica, ci si spiritul de echipa, adaptarea la diferite conditii, descoperirea unor medii noi, adaptarea la diferite maniere de arbitraj, in general aspecte care tin de mental si inteligenta. De aceea aceste deplasari de doua zile au fost foarte utile, eu personal simtind ca dupa al doilea turneu echipa incepe sa nu mai fie o suma de jucatori ci un grup.”

Imagini aici

Video aici

dsc_0064

CSR-CSM Sibiu

Odata cu inceperea Campionatului Regional de Minirugby Transilvania, intre CSM Sibiu si CSR Sibiu a fost incheiat un parteneriat de sustinere reciproca pentru dezvoltarea rugbyului sibian.
Astfel, echipa joaca in meciurile oficiale sub titulatura CSM Sibiu, iar CSM ofera micilor rugbysti sibieni conditii optime de pregatire- acces la stadion, acces la bazinul Olimpia dupa antrenamente- si participare la competitii -ajutor cu transportul, cazarea si masa la turnee.
Acest parteneriat se doreste a fi unul care sa puna baze solide pentru readucerea rugbyului sibian in elita. Alaturi de CSS Soimii Sibiu se incearca crearea de echipe la cat mai multe categorii de copii si juniori, astfel incat sa putem beneficia de continuitate in formarea jucatorilor si sa putem avea peste cativa ani tineri jucatori cu destula experienta pentru a pune umarul la ridicarea echipei de seniori.

Mos Craciun

Cu ajutorul pensiunii Rubin si a firmei Sedaco Trade, copii au participat impreuna la Masa de Craciun.
Gazduiti cu multa caldura de Pensiunea Rubin, copii si parinti s-au adunat la sfarsitul anului pentru a canta colinde, depana amintiri sau demara proiecte pentru anul urmator.
Bineintele ca si Mosul a trecut pe la pensiune, lasand copiilor o punga cu un mic cadou.

Un grup-doua grupuri

Pe langa faptul ca micii rugbysti au format un grup destul de unit, parintii s-au mobilizat si s-au raliat cauzei celor mici. Fiecare a participat nu doar la activtatile echipei ci si la viata grupului cu ce au putut. Multi parinti au fost suporterii echipei in deplasari. Unii parinti au ajutat echipa practic, cu munca voluntara. Cel mai important este insa ca parintii si copiii se vad sunt prieteni si inafara antrenamentelor, vizitandu-se reciproc, mergand impeuna la schi, la sanius sau la o plimbare.

Scoala de Jocuri

In luna Aprilie clubul nostru a lansat programul „Scoala de jocuri”, un program dedicat celor mai mici, copii de gradinita si clasa 0.
Copii au putut sa descopere jocuri ” de pe vremea parintilor”, dar si jocuri noi.
Structurat ca un antrenament, fiecare „curs” al scoii de jocuri cuprinde o parte  de incalzire, de jocuri de atentie, atentie distributiva, orientare in spatiu, raspuns la stimuli si disciplina, o parte de dezvoltare fizica armonioasa si in incheiere o parte de jocuri ale copilariei: ratele si vanatorii, lupul si oile, tara tara vrem ostasi, vulpe- vipera- gaina, etc.
Obiectivul principal al acestui program a fost pregatirea celor mai mici pentru practicarea unui sport prin imbunatatirea conditiei fizice, familiarizarea cu conditiile de antrenament, dezvoltarea indemanarii.
In luna Noiembrie programul a intrat in pauza pana in primavara acestui an, organizatorii avand satisfactia ca mai bine de jumatate din copiii participanti la acest program au inceput sa practice un sport incepand din toamna.

Vacanta Afara

Inspirat din „Scoala de jocuri”, programul „Vacanta Afara” a fost un program de genul „semicantonament” sau „centru de vacanta”. Organizat la terenul de rugby din Valea Aurie, programul a durat 3 saptamani. Copii au fost primiti la ora 7:45-8:00 si au ramas pana la ora 17:00-17:30. In timpul diminetii copiii au primit o gustare, au avut activitati de jocuri de masa sau pictura, lucru manual, etc. Odata ce roua a fost uscata, s-a tinut zilnnic cate o sedinta sportiva: stafete, jocuri de indemanare, jocuri de viteza, etc. La ora pranzului, o plimbare de 10 minute i-a dus pe cei mici la pensiunea Rubin pentru masa de pranz. Putini copii au lasat de putine ori cate ceva in farfurie! Dupa o mica plimbare inapoi si o siesta la umbra, copiii au incheiat ziua cu o noua portie de animatiuni sportive si balaceala in piscina.
Obiectivul acestui program a fost, la fel ca la Scoala de Jocuri, sa ajutam copiii sa se bucure de joaca in aer liber, de miscare, sa-i invatam noi jocuri.
Favoritele copiilor au fost Golf-rugby, Frezbee-baseball, dar si Sotronul si „Tarile”.

Foto si video pe pagina Facebook:

https://www.facebook.com/scoala.de.joc/

Sibiu Challenge

Din 2012 CSR Sibiu este mândru de a participa si promova rugbyul la cel mai important eveniment sportiv al orașului, Sibiu Challenge.
Si anul trecut am fost prezenti in poienita din fata „Municipalului” Sibian cu mingi, saci de placaje, veste, pentru a prezenta „sportul de golani jucat de gentlemani” celor mai mici sibieni.

Speram ca aventura sportiva si umana inceputa in 2016 sa continue si in 2017!