european-nations-cup

Etapa a patra a oferit spectatorilor  trei spectacole pe cinste.

In deschiderea etapei, la Tbilisi, Spania a reusit sa ofere o replica decenta Georgiei doar 20 de minute. Spaniolii au incercat sa impuna un stil de joc fara contact, inspirat parca din rubgyul in 7. Aceasta tactica le-a asigurat o posesie decenta si a impins georgienii la cateva greseli, iar ibericii au profitat din plin, reusind sa duca scorul la un improbabil 6-6 in minutul 22. Schimbarea atitudinii georgienilor a dus apoi la o ploaie de incercari. Iesind din jocul lateral propus de spanioli, georgienii au verticalizat actiunile, sustinerea axiala a venit pompt, si la pauza scorul era deja de 30-6. Repriza secunda a fost la fel de frumoasa, cu un total de 7 incercari. Georgia a marcat 5,  Spania 2. Desi scorul final este unul greu pentru spanioli, 61-18, partida a fost una frumoasa, cu actiuni spectaculoase de ambele parti.

La Bruxelles Romania a aratat ca este totusi o favorita a CEN. Stejarii s-au impus fara probleme in fata belgienilor. Daca Belgia a aratat un joc bun impotriva Georgiei, Spaniei si Portugaliei, Romania a reusit sa-si impuna stilul de joc. Inaintarea romanilor a condus ostilitatile, si astfel Stejarii sunt prima echipa din CEN care obtine bonusul ofensiv in fata Belgiei. Cele patru incercari si 2 lovituri de pedeapsa au totalizat 32 de puncte pentru Romania. Apararea si-a facut si ea datoria, echipa noastra incasand doar 14 puncte, adica 3 lovituri de pedeapsa si o incercare, pe finalul meciului. Scorul final 32-14 in favoarea stejarilor reflecta diferenta intre cele doua echipe.

Portugalia a primit vizita Rusiei intr-un meci important pentru obtinerea locului III in clasament si asigurarea unui loc in barajul pentru Cupa Mondiala, dar si perspectiva unui eventual loc II si calificarea directa la CM 2015. Rusii au gresit mai mult in prima repriza, iar portughezii au transformat in puncte 6 lovituri de pedeapsa si au intrat la pauza cu un avantaj de 8 puncte: 18-10. Repriza a doua a fost mult mai deschisa, si ursii au reusit sa evite greselile facute inainte de pauza. Putem totusi spune ca acest meci s-a jucat pe perioadele de inferioritate. Lusitanii nu au stiut sa profite de cele 25 de minute de superioritate numerica oferite de cele 3 cartonase galbene primite de rusi. Ei au reusit sa inscrie doar 6 puncte in perioada de superioritate, incasand 8. Rusii, in cele 5 minute jucate 14 contra 14 au reusit o incercare transformata, la fel ca in cele cinci minute de superioritate care au urmat, un “run” de 14-0.  Rusia ia bonusul ofensiv, si se instaleaza pe pozitia a treia a clasamentului CEN.

Clasament dupa 4 etape:

  1. Georgia         4m   4v  1pb    17p
  2. Romania      4m   4v   1pb    17p
  3. Rusia             4m   2v    1pb      9p
  4. Portugalia  4m   1v    1pb      5p
  5. Belgia            4m   0v   2pb     4p
  6. Spania           4m  0v    1pb     3p