Anul 2018 a gasit echipele sibiene angrenate in Campionatul Regional Transilvania.

Echipa U10 se situa pe locul IV dupa 4 etape, desi juca cu jumatate din titulari copii de la categoria U8.  Ehipa U8 era neinvinsa in clasament.

Jucatorii cu care am inceput anul au fost:  Edi Arion, Marc Bucur, Clara Stoica, Alex Arion, David Olar, Mihai Borsa, David Diac, Luca Comsa, (U8) Caprioreanu Stefan, Luca Bogdan, Borsa Mihai, Fagadar Paul, Costache Igor, Diac Darius si Dumitrescu Tristan. Un lot”subtire” numeric, dar cu suflet mare.

Iarna a fost generoasa cu echipa noastra si ne-a oferit o vreme blanda si multa zapada. A fost ocazia perfecta pentru a lucra jocul la sol si conditia fizica. Alaturi de baieti au inceput sa se pregateasca si surorile lor, Emma si Ansatasia. Din pregatirea de iarna au facut parte exercitiile pe teren dar si cateva bune sesiuni de sanius.

Din motive medicale CSR CSM Sibiu nu a putut alinia o echipa la startul returului Campionatului Regional. Din echipa s-au retras fratii Borsa pe motive famliale si Marc, care s-a orientat spre alte activitati.

Acest lucru ne-a facut sa luam singura decizie rezonabila: de a sacrifica rezultate echipei U8 (neinvinsa in tur, dar avand deja un turneu mai putin jucat) pentru a da o sansa sa joace si copiilor de la categoria U10. Astfel, Darius, Igor, Paul, Bogdanel si Stefan se puteau baza pe sprijinul lui Luca, David, David, al Clarei si al lui Alex si Edi pentru a-si termina campionatul.

Al doilea turneu al anului a fost si primul jucat de echipa noastra, la Timisoara. Am prezentat o echipa U10 cu trei titulari de la U8. Copiii s-au daruit si au luptat cat au putut iar la sfarsit au incheiat turneul pe locul III.

Etapa a treia a returului s-a jucat la Turda. In conditii speciale, cu o echipa majoritara U8, fara asistenta medicala la stadion, impotriva unor ehipe mult mai mari ca varsta, CSM CSR Sibiu a ocupat locul 4, in ciuda luptei frumoase pe care a dus-o. De mentionat ca diferenta s-a facut in fiecare meci in repriza secunda, cand bratele picilor nostri nu mai faceau fata fortei adversarilor.

Sibiul a avut onoarea de a gazdui etapa finala a Campionatului regional. Grupa U10 a luptat frumos pana la capat, etalandu-si din nou arma forte, apararea. Cu o echipa U8 intarita de picii Anastasia, Emma si Paul, am putut lasa pe Luca si cei doi David sa joace la categoria superioara si totusi sa terminam neinvinsi turneul si campionatul. Cel mai frumos meci al turneului a fost chiar meciul de inchidere, un egal cu multe incercari (9-9) cu Razboinicii Timisoarei.

Se arata vacanta? Doar pentru categoria U10! Pentru a-i rasplati pentru eforturile de a juca la U10, am decis sa oferim copiilor de la U8 ocazia de a juca 4 turnee doar pentru ei, pentru a se distra impreuna si impotriva colegilor de varsta lor.

In primul turneu din Circuitul National, micii sibieni s-au impus cu 3 victorii si un egal. Apararea a fost din nou punctul forte. Totusi, „picii” au decis ca e momentul sa joace „ca la televizor”. Intelegerea intre antrenori si jucatori a fost ca atata timp cat faza defensiva este facuta ca la carte si jocul la sol este aplicat corect, copiii sa aiba libertatea de a juca orice in atac. Am fost si noi, antrenorii surprinsi sa vedem ca cei mici inearca scheme si combinatii luate de direct de pe ecrane, cu incrucisari, pase sarite sau actiuni personale spectaculoase.

Al doilea turneu al circuitului s-a jucat la Gura Humorului. Echipa s-a prezentat cu o singura rezerva. Edi si Clara, cei mai tineri din echipa si-au impartit minutele pe teren si au aratat colegilor ca se poate conta pe ei, mai ales la momentele fixe. Creativitatea din atac si precizia apararii au dus la un turneu spectaculos, care le-a si adus copiilor renumele de „dragoni”.

Penultima etapa a Circuitului a avut loc la Timisoara. La acest turneu, echipa noastra era echipa „de batut”. Picii si-au pastrat invincibilitatea si la acest turneu.  Apararea  s-a ridicat din nou la nivelul turneelor precedente iar atacul a fost si aceasta la inaltime. Dragonii au terminat turneul cu 6 victorii din 6 meciuri si aveau deja asigurata o medalie in Campionat, cu un turneu inaintea finalului.

Finalul Circuitului National s-a jucat pe stadionul „Parcul Copilului” din capitala. Este un stadion cu amintiri frumoase pentru rugbyul sibian. Aici CSM Sibiu castiga la mijlocul anilor 1990 cele doua Cupe ale Romaniei. Echipa noastra a inceput turneul cu un lot subtiat, urmand ca in ziua a doua a turneului, pentru fazele finale sa ne intarim si cu fratii Arion. Totusi, si cei mai noi au aplicat bine principiile apararii si au asigurat victoria in campionat inca de la sfarsitul primei zile de turneu. Copiii au dat dovada de caracter si au reusit sa intoarca rezultatul impotriva unei foarte puternice echipe din Gura Humorului. In ziua finalelor Sibienii au facut un meci frumos impotriva colegilor din Timisoara pentru a invinge in finala Suceava. Apararea a fost din nou exemplara. Atacul a fost frumos, dar mai putin eficient decat in alte turnee.

Sezonul 2017-2018 se incheia deci cu doua echipe participante in Campionatul regional, un loc V la U8 si un loc IV la U10 si titlul national la U8.

Vacanta? Da! Un turneu amical la Sacele a marcat sfarsitul sezonului 2017-2018 si inceputul sezonului 2018-2019.  Sibiul a trimis la acest turneu doar echipa U10, copiii de la U12 (cei care terminasera categoria U10 in vara) jucand pentru echipa gazda. Acest turneu a marcat prima infrangere a categoriei U10 dupa mai bine de 12 luni de invincibilitate, in finala turneului impotriva echipei CSO Pantelimon. De mentionat ca echipa noastra a jucat intreg turneul in inferioritate, prezentandu-se cu 6 jucatori din care unul de categoria U8, mai multi copii fiind in vacanta, iar turneul se juca in 7 jucatori.

Un nou inceput!

Sezonul 2018-2019 a dus la scindarea rugbyului transilvan, in special pe motive organizatorice. CSM Sibiu a jucat turul Campionatului regional Transilvania Sud intr-o grupa cu Warriors Timisoara, SCM Timisoara si Vulturul Negru Oradea, avand ca invitati echipele din zona Brasovului, Campia Turzii sau amicii sarbi ai echipelor din banat.

Desi la categoria U12 am primit intariri pentru Darius, Igor si Paul (fratii Antonin, Darius Raureanu si Arsenia) echipa noastra a fost mereu la limita numarului de jucatori. Cu acordul celorlate echipe, ne-am inscris in campionat, tocmai pentru a oferi timp de joc si posibilitatea de dezvoltare sportiva copiilor.

Categoria U10 a fost compusa din copii nascuti in 2009, Bogdan Luca si Stefan Caprioreanu si 2010, Luca Comsa, David Diac, David Olar, Alex Arion si Clara Stoica si completata cu echipa u8, copii nascuti in 2011-2012: Pierre-Louis Lambert, Dragos Masca, Anastasia Olar, Edi Arion si Emma Comsa.

Din nou la limita numarului de jucatori, ca si in precedentul campionat, am lasat copiii care doreau sa joace la categoria superioara. Astfel Bogdanel si Stefan au completat echipa U12, iar cei mici echipa U10.

La sfarsitul lunii Septembrie trei dintre jucatorii nostri si-au facut debutul „international”, intarind randurile Razboinicilor Timisoarei la turneul de rugby dela Kecskemet-Ungaria. Clara, Alex si Bogdanel au pus umarul la victoria echipei banatene impotriva echipei Liceului Francez din Budapesta si la obtinerea medaliei de argint in acest turneu.

Inceputul noului sezon ne gasea deci cu un lot bun din punct de vedere valoric, dar insuficient numeric.

Prima etapa a Campionatului a fost gazduita chiar de catre echipa noastr impreuna cu CSS Soimii Sibiu, pe terenul din Valea Aurie. La categoria U8 copiii celor rei echipe: Warriors, Sibiu si Sacele au jucat amestecati, pentru a putea avea jocuri echilibrate. Au debutat Anastasia, Pierre-Louis si Dragos. Meciurile s-au desfasurat sub semnul prieteniei si al distractiei. La categoria U10, micii dragoni nascuti in 2010 si-au pastrat invincibilitatea intr-un turneu alaturi de echipe din Timisoara, Sacele si Cristian. La categoria U12, echipa sibiana a debutat la aceasta categorie. Avand un singur jucator din varsta „mare” a categoriei de varsta, sibienii s-au vazut depasiti din punct de vedere fizic, tehnic si tactic de catre adversari. La acest turneu au mai avut loc si jocuri la cateoria U14 si U16, unde colegii de la CSS Soimii Sibiu au facut o figura frumoasa.

Etapa a doua a Campionatului a avut loc la Mosnita Noua, in judetul Timis. La categoria U8, copiii de la CSM-CSR Sibiu s-au jucat si au invatat impreuna cu colegii de la Warriors si SCM Timisoara. Debutantii sibieni, majoritatea din anul „mic” al categoriei au incheiat fericiti turneul, fara a tine cont de rezultate, bucurandu-se de reusitele individuale sau colective. La categoria U10 lucrurile au fost oarecum simple: apararea a fost exemplara, atacul si-a facut treaba, echipa a terminat turneul neinvinsa. La U12 am putut vedea o crestere in jocul sibienilor, intariti cu unii copii de la categoria U10. Cu toate acestea, grupa noastra mare a incheiat din nou turneul pe ultimul loc.

Pentru al treilea turneu din acest campionat, Sibiul s-a deplasat la Oradea. La categoria U8, picii s-au distrat din nou, au jucat si au invatat lucruri noi. La U10, echipa noastra a suferit primele infrangeri dupa muuuult muuult timp intr-o competitie oficiala. Prima partida a fost pierduta in fata Timisoarei, a doua in fata experimentatilor colegi de la Campia Turzii. Practic campioni nationali 2018 la categoria U8 au pierdut in fata Campionilor Nationali 2017 la aceeasi categorie. La U12 jocul devenea din ce in ce mai clar, asezarea in teren si tehnica individuala sunt din ce in ce mai bune. Locul III in aceasta competitie a fost meritat.

La sfarsitul lunii Noiembrie, doi dintre jucatorii crescuti de CSR CSM SIbiu au intarit din nou randurile Razboinicilor Timisoreni, de data aceasta pentru un turneu in Italia.

Anul competitional 2018 s-a incheiat cu turneul de la Dumbravita, in judetul Timis, pe 1 Decembrie. Cu un efectiv redus, CSM-CSR Sibiu a prezentat doar echipa U10, si aceea in inferioritate numerica, din dorinta de a respecta competitia. Jucand cu un jucator mai putin intregul turneu, CSM-CSR Sibiu a reusit o victorie si un egal in cele trei partide jucate si a ocupat locul III in turneu.

La sfarsutul turului, echipele noastre se afla pe locul II la U8, I la U10 si III la U12.

Bilantul „pe scurt” al anului 2018:

Turnee jucate: 12 .
Echipe inscrise in competiti: 3
Deplasari 10
Distanta parcursa: 5300 km
Nopti cazare: 10

Turnee jucate pe categorii de varsta, dupa anul de nastere:

2012- 2 turnee
2011 – 2 turnee
2010- 12 turnee
2009- 8 turnee
2008- 8 turnee
2007- 3 turnee

Rezultate:

Locuri 5: 1
Locuri 4: 2
Locuri 3: 5
Locuri 2: 3
Locuri 1: 8

Campionate:

Campionat Regional 2017-2018:

U8- Locul V
U10- locul IV

Campionat Regional 2018-2019 (sfarsitul turului)

U8 – Locul II
U10 – Locul I
U12 – Locul III

Campionat National 2018:

U8- Locul I