Ca si anul trecut, clubul nostru isi prezinta bilantul sportiv al anului recent incheiat.

In 2017 CSRugby Sibiu a debutat cu echipa U10 inscrisa in Campionatul Regional de Minirugby Transilvania. Avand poate cea mai mica medie de varsta a competitiei, cu mai mult de jumatate din titulari de categoria de varsta U8, CSRugby Sibiu a mizat pe calirea si formarea jucatorilor in detrimentul locului sau punctelor in clasament. Toti copiii U8 au primit timp de joc egal, in functie de adversar si de de posibilitatile fiecaruia.

Lotul cu care CS Rugby Sibiu a inceput anul a fost: Lucas Avram, Tristan Delcourt-Dumitrescu – nascuti 2007, Darius Diac, Igor Costache, Paul Fagadar, Olariu Sergiu – nascuti 2008, jucatori corespunzand categoriei U10. Lotul a fost completat de Bogdan Luca si Stefan Caprioreanu- nascuti 2009 si de David Diac, Clara Stoica- nascuti 2010 si Marc Bucur nascut 2011.

Pana la inceperea turneelor in luna Aprilie, in echipa noastra au mai venit Luca Comsa si Alex Arion, nascuti 2010 si Edy Arion, nascut 2012 dar l-am pierdut pe Sergiu Olariu. Copiii au inceput bine sezonul, turneul de la Cluj Napoca aratandu-ne ca totusi suntem in urma fata de alte echipe, in special la capitolul „forta”. La acest capitol am luptat practic 3 contra 8, singurii capabili de a face fata pe durata unei intregi partide fiind Igor, Tristan si Darius.

In primul turneu oficial micutii rugbysti sibieni au dat dovada de daruire si curaj, Alex si Luca aratandu-ne ca putem conta pe ei inca de la primul turneu oficial.

Jocul echipei a crescut astfel ca la turneul al doilea din Campionatul Regional, in ciuda rezultatelor inregistrate am putut observa pentru prima oara o forma de disciplina in aparare si sustinere in atac. Acest turneu a fost si ultimul turneu al lui Lucas Avram cu echipa noastra. Practic de la jumatatea turneului, echipa noastra a jucat doua turnee si jumatate din campionatul copiilor nascuti in 2007-2008 fara nici un copil nascut in 2007 si doar 3 nascuti in 2008. A fost un moment greu, un moment depasit foarte frumos de un grup de prieteni. Am putea numi acest moment nasterea echipei 2008-2009, si mai ales nasterea generatiei 2010.

Cel de-al treilea turneu oficial al anului, de la Vadu Crisului din luna Mai ne-a pus intr-o situatie sportiva mai grea decat in precedentele turnee. Echipa a jucat cu un singur jucator de la categorie, Darius Diac. Media de varsta a echipei a fost la acest turneu de 7 ani si 4 luni, la categoria de 9-10 ani. Darius a fost cel care, secundat de Bogdanel si Stefan i-au lasat sa iasa la rampa pe Luca si David si au usurat misiunea Clarei si a lui Edy. Cei mici au aratat ca s-au integrat rapid si ca stapanesc bine bazele jocului, desi nu au avut forta bruta pentru a-si ajuta colegii mai mari sa adune puncte pe tabela de marcaj.

Campionatul Regional s-a incheiat in luna Iunie cu turneul de la Mihai Viteazu. Desi din nou cu o medie de varsta sub minimul categoriei de participare, mici rugbysti sibieni au facut un turneu bun la Mihai Viteazu. Darius a fost din nou cel care a dat tonul  si s-a impus ca liderul acestui grup prin exemplu si perseverenta. Micutii sibieni au facut un turneu bun si au incheiat competitia pe pozitia a patra, cu un excelent joc la sol si in aglomerari, o aparare de calitate si sarje ofensive inspirate.

Iata ca principalele calitati ale echipei noastre in sezonul trecut a Campionatului Regional au fost apararea, jocul la sol si poate in primul rand spiritul de echipa.

Pentru cei mari a urmat o vacanta binemeritata, pe cand pentru „grupa mica”, echipa sub 8 ani a urmat o prima „vara fierbinte”. Incepea Circuitul  National de Minirugby. Circuitul a fost unul benefic pentru micii rugbysti sibieni, desi doar la un turneu din patru echipa noastra a participat cu efectivul complet, din motive de… vacanta

Din motive financiare echipa noastra nu a participa la prima etapa a acestui Circuit, de la Constanta. Turneul s-a intins pe 3 zile, insemnand o deplasare peste limitele financiare ale clubului si peste posibilitaile umane ale parintilor.

Etapa a doua a Circuitului a avut loc la Timisoara. Ajunsi de pe drum cu 5 minute inainte de inceperea primului meci, echipa noastra afost clar surclasata de viitoarea campioana nationala, Soimii Campia Turzii. Neintrati cu totul in turneu, copiii nostri, adusi de parinti cu masinile personale si cazati la cort in incinta stadionului au muncit din greu pentru a ocupa locul 3 la aceasta a doua etapa.

In incheiera etapei, micutii rugbysti jucand sub sigla CSR-CSM Sibiu au ocupat locul I la egalitate in Memorialul  „Cristi Breb”.

A treia etapa a Circuitului National de Minirugby s-a tinut la Gura Humorului. Din nous deplasarea s-a facut cu ajutorul parintilor si al masinilor personale. La acest turneu CSM-CSR Sibiu a aratat ca are un cuvant de spus, desi nici de aceasta data nu s-a prezentat in formula completa.Cu trei copii avand mai putin de 6 luni de antrenament, locul IV ocupat in aest turneu a aratat ca avem copii talentati si muncitori, care si-au insusit foarte bine lectiile invatate de-a lungul anului.

Sfarsitul vacantei a adus si ultima etapa a Circuitului National de Minirugby. Am intalnit echipe venite „sa castige” si echipe venite „sa joace”. Copiii nostri au jucat cu toti, timp egal, formarea fiind mai importanta decat locul in clasament. Locul V ocupat in urma unui turneu de mare lupta a adus echipei CSM-CSR Sibiu locul IV in clasamentul general.

Dupa o luna a inceput Circuitul Regional de Minirugby. In aceasta pauza echipei s-au mai alaturat trei copii: David Olar si Mihai si Ciprian Borsa.

Vestea buna a fost ca am avut destui copii sa inscriem doua echipe in campionat: la categoriile U8 si U10. Vestea mai putin buna a fost ca numarul jucatorilor este la limita si ca, din cauza absentelor, nu putem prezenta mereu doua echipe la turnee.

Dupa prima etapa, mereu tanara echipa „U10” a terminat pe locul V, in timp ce la „U8” copiii au fost invincibili. Jocul celor mari a scartait, in special din cauza lipsei de competitii timp de mai bine de trei luni, dar s-a reglat, iar copiii au castigat incredere de la meci la meci si revenind la bazele jocului au aratat calitati defensive bune. Grupa „u8” nu a avut adversar si ruland intreg efectivul a reusit sa arate ca avem jucatori capabili de reusite individuale, dar din punct de vedere al jocului colectiv avem inca nevoie de un lider in echipa. David Olar si Mihai Borsa s-au dovedit a fi  luptatori, iar Edy si Ciprian Borsa au aratat ca atunci cand sunt motivati pot juca foarte frumos.

Etapa a doua a adus si primul „forfeit” al echipei sibiene U8, in luna Octombrie. Din cauza lipsei unor jucatori la categoria U10, am jucat din nou cu copii U8 la categoria U10. Am privilegiat jocul si am sacrificat pozitia in campionat pe locul I la U8 pentru a da timp de joc tuturor copiilor. Cei mici si-au ajtat din nou capitanul si au luptat alaturi de el pentru a obtine impreuna un meritat loc V, cu meciuri pierdute la limita in special din cauza lipsei de forta a „grupei mici”. Media de varsta la acest turneu a echipei U10 a fost din nou sub 8 ani.

In etapa a treia echipa sibiana U10 a aratat complet diferit, in special datorita aportului de forta adus de Igor si Paul. Cu trei sferturi din echipa jucatori de varsta categoriei, echipa Sibiului a avut unjoc defensiv mai bine structurat, a revenit la bazele jocului sau, o aparare puternica, un joc la sol de invidiat si exploatarea calitatilor individuale in atac. Echipa U10 a ocupat locul III in acest turneu, pierzand din nous doar in fata echipelor mai fizice, Timisoara si Cluj. Grupa mica a fost din nous invincibila in special datorita apararilor si reusitelor individuale in atac. Desi cei mici joaca foarte bine faza ofensiva atunci cand joaca la „U10”, la „U8” incearca inca sa rezolve totul de unii singuri…

Sezonul s-a incheiat cu turneul de la Cluj din luna Noiembrie. Echipa „U8” a ramas neinvinsa in campionat, dar a aratat din nou lacune in jocul colectiv, in special in faza ofensiva, unde fiecare incearca sa „rezolve” situatiile pe plan individual. Ca si calitate a jocului, mult mai bine a aratat jocul echipei U10, desi la un moent dat pe teren se aflau doar copii de la U8. Se pare ca celor mici le prieste mai mult situatia de inferioritate fizica, atunci cand sunt nevoiti sa apeleze la elemente de tehnica si la disciplina pentru a face fata.

Castigurile acestui an au fost deci:

 • imbunatatirea jocului pe plan individual
 • crearea unui grup sudat, in ciuda diferentelor de varsta (David Diac- 2008, Edy Arion 2012) in jurul valorilor comune specifice rugbyului dar si ale celor ale copilariei.
 • aparitia unui lider de grup
 • intrarea si integrarea in grup a fratilor Arion, a lui Luca Comsa, a lui David Olar si a fratilor Borsa, 6 copii din cei 15 ai lotului actual incepand rugbyul anul acesta
 • participarea cu doua echipe in Campionatul Regional
 • sudarea grupului de parinti, fara ajutorul caruia nu am fi putut participa poate nici la jumatate din turnee
 • aportul CSM Sibiu la participarea la competitii in baza parteneriatului CSR-CSM Sibiu.
 • constanta in prezenta la antenamente a unui nucleu tot mai important de jucatori.
 • aportul educational adiacent, copiii vizitand locuri precum salina Cacica ori Gradina Zoologica Timisoara, dar si fiind nevoiti sa se descurce singuri intr-un restaurant ori la cazare (igiena personala)
 • distractia: Aquapark Oradea, Aquapark Bucuresti, Strand Gura Humorului
 • cresterea numarului de antrenori. In prezent echipa este incadrata de 3 fosti jucatori de rugby, cu varsta si domenii de competenta diferite.

In plan pur statistic grupul nostru a participat la 14 competitii amicale, regionale ori nationale adunand 8 trofee. Echipa U8 se mandreste cu locul IV in Campionatul National si este neinvinsa de mai bine de 4 luni -considerand si Campionatul National- si de un an in Campionatul Regional, ultima infrangere fiind suferita in fata Timisoarei in luna Decembrie 2016. Echipa U10 a incheiat sezonul 2016-2017 pe locul V iar acum se afla pe pozitia a IV-a a clasamentului intermediar. Copiii stapanesc jocul la sol si faza defensiva dar suntem in urma cu organizarea jocului ofensiv si sustinerea.

Premisele pentru 2018 sunt bune. Uram copiilor, parintilor si partenerilor un an 2018 mai bun si mai bogat in reusite statistice si experiente umane!