lodon sevensIn prima zi a turneului final de la Londra s-a lamurit situatia podiumului final al HSBC Sevens Series. Africa de Sud si-a asigurat pozitia a doua in clasamentul general al seriilor, reusind sa se califice in sferturile „Cup” dintr-o grupa la prima vedere foarte accesibila. Totusi, Sud-Africanii au intampinat o opozitie serioasa, reusind sa obtina o victorie in ultima faza a jocului cu Franta, o victorie la limita (5-0) cu Australia si fiind invinsi de echipa Statelor Unite. Fiji si-a asigurat prezenta pe ultima treapta a podiumului seriilor in rimul rand datorita evolutiei sterse a echipei insulei Samoa, care nu a reusit calificarea in sferturi. Din grupa C, alaturi de Fiji in sferturi s-au mai calificat Anglia si Argentina. In grupa B Noua Zeelanda s-a calificat cum era de asteptat fara probleme, lupta pentru calificare ramanand a se da intra Kenia, Tara Galilor si Canada. Kenienii, ocupantii locului V in clasamentul general au avut castig de cauza in aceasta lupta in trei.

In sferturi Noua Zeelanda e favorita clara in fata Argentinei, Fiji pleaca cu prima sansa in fata Keniei, dar dupa jocul aratat ieri ambele echipe ar merita un loc in semifinale, Statele Unite vor avea ocazia sa-si ia revansa in fata Australiei dupa infrangerea din grupe (15-19), iar Sud’Af vor avea un meci greu impotriva gazdelor.

In turneul de calificare nimic nu e jucat. In grupa A s-a impus Scotia, urmata de Zimbabwe, Hong Kong si Georgia, grupa B a fost castigata de Portugalia, urmata de Spania, Rusia si Tonga.

Sferturile opun astfel Scotia si Tonga, Zimbabwe si Rusia, Hong Kong si Spania si Georgia-Portugalia. In Australia Tonga a invins Scotia cu 24-5 in singura intalnire directa din acest sezon. Zimbabwe a invins Scotia la Dubai, iar Rusia a zdrobit Portugalia saptamana trecuta inainte de a pierde „la transformari” cu Franta. Hong Kong a facut un turneu foarte bun in ziua a doua pe teren propriu, cand a invins pe rand Argentina si Statele Unite. Ibericii au ajuns sa joace turneul de calificare in special datorita  jocurilor slabe din primele zile ale turneelor, cand nu au reusit sa depaseasca niciodata faza grupelor. Spania se poate mandri cu cateva victorii impotriva echipelor „core”(Anglia, Tara Galilor, Tonga, Australia) si are si avantajul moral de a fi invins Hong Kong in turneul asiatic. Portugalia este favorita in fata Georgiei, dar a aratat ca este o echipa foarte inconstata. Calificarile in sferturi au alternat in acest sezon cu clasari pe ultimele locuri. Georgienii formeaza o echipa care nu are nimic de pierdut si care e capabila ocazional sa produca meciuri foarte bune, adaugand la intensitatea jocului si multa fantezie.

Daca turneul principal este un turneu al orgoliilor, in care fiecare echipa incearca sa produca un joc cat mai bun si cat mai mult spectacol, turneul de calificare ne propune o serie de meciuri „pe viata si pe moarte”, miza fiind ramanerea in cursa pentru statutul de „core team” si participarea la toate turneele sezonului viitor.

Ziua de azi se anunta deci atat spectaculoasa cat si o zi de lupta.

Sursa: http://irbsevens.com